Aktuellt

C H I L D R E N ' S  B O O K S  F O R  C H A N G E

Barnböcker som gör skillnad där det behövs

2017-08-19

Signering i kvadrat


Tack till Eva i Mariefredsbokhandel och personalen på ICA Maxi i Haninge där dagens två signeringar ägde rum.

Mötet med författarkollegor och bokälskande vuxna som köper böcker till sina barn är helt fantastiskt.

Från vänster till höger syns författare Pär Sahlin, Mikael Rosengren och författare och illustratör Marielle Karlsson.

2017-05-05

Samarbetsavtal med Radioplay för nya podcasten Sagobubblan


Missa inte när sagoberättandet når nya nivåer i podcasten Sagobubblan. I samarbete med Radioplay och sagomakaren Cecilia Rojek lanserar Mikael Rosengren nu en spännande sagopod som tar lyssnaren med hela vägen in i sagans magiska värld.

Kan följas på sedvanliga podcastplattformar och på Radioplay direkt: Lyssna på trailer och avsnitt här: SAGOBUBBLAN


2017-03-10

Erkan - Drakenbergs hemlighet. Ny spännande bok med historisk anknytning ute nu!


Provläs och beställ boken på sedvanliga bokhandlare på nätet och till pangpris direkt från Idus Förlag.

2017-01-09

Videointervju om mig och mitt författarskap


Skugge & co, CRTV intervjuar mig i The English Bookstore på Södermalm i Stockholm. Det är personligt och det berättar mycket om mitt författarskap och vad som genomsyrar mitt arbete.


Klicka på bilden till höger.

2016-11-21

Välkommen till Björklundshage, Norra Ängby, söndag 27 november, 1:a advent, kl 12-16


Nu på söndag, 1:a advent bjuds på massor av kul för stora och små i Björklundshage i Norra Ängby.


Kom och träffa mig när jag signerar och säljer sagoböcker till sköna julpriser.


Det sägs att tomten kommer ...

2016-11-06

Sagoläsning på Södertuna slott där bok möter verklighet


I helgen hade jag glädjen att på plats på Södertuna slott få läsa min bok Slottet Gripstuneholm - Den försvunna nyckeln. Boken är skriven för Svenska Kulturpärlor som bland flera andra pärlor har just Södertuna Slott. Slottet som höstlovsveckan till ära fylldes av aktiviteter för barn.


I boken får barnen vara med om en spännande berättelse som utspelar sig bland annat på Södertuna. Barnen följde aktivt och nyfiket med och fick tips om vad de kunde leta upp efteråt. T ex den magiska tavlan med kungen vars blick följer en vart man än går ...

2016-09-05

Viktig barnbok framtagen i samarbete med OKQ8


Läs OKQ8:s pressrelease om boken Fu-ture - Uppdrag rent vatten, och hur den tar läsaren med på ett spännande och lärorikt uppdrag om Solvatten, uppfinningen som renar vatten i utsatta områden.

Pressrelease från OKQ8 här


Och läs om hur du får tag i ditt eget exemplar av boken här på OKQ8:s hemsida.

Copyright © All Rights Reserved

Kontakt

Mikael Rosengren

+46 (0)70 714 90 03

info@childrensbooksforchange.com

2016-08-30

OKQ8 och Solvatten lanserar barnbok om tillgång till rent vatten.


OKQ8 Scandinavia vill bidra till att den yngsta generationen får upp ögonen för den brist på rent vatten som råder i världen och hur det är möjligt att hjälpa de mest utsatta. Därför lanseras nu boken ”Fu-Ture Uppdrag rent vatten”, skriven av barnboksförfattaren Mikael Rosengren och illustrerad av Sanny Thor.


Läs hela pressreleasen från OKQ8 här.


2016-08-30

Välkommen på sagostund med Mikael!


Lördag den 3 september kl 11.00 läser Mikael ur sina sagoböcker på supermysiga Äppelvikens bokhandel i Bromma. Det blir roligt. Det blir lärorikt. Och i vanlig ordning blir det den omtyckta frågestunden med alla barn.


Klicka på bilden bredvid för att komma till bokhandelns hemsida. Så här hittar du till bokhandeln:


Kommunalt: Ta tunnelbanans gröna linje till Alvik, därefter Nockebybanan 1 station, gå av vid Alléparken.


Bil: Vid Alviksrondellen, kör upp i Gamla Bromma på Alviksvägen. Sväng höger första vägen över spåret. Äppelvikens Bokhandel ligger i hörnan!2016-08-30

BOKSIGNERING


Hjärtligt välkommen på författarmingel torsdagen 1 september kl 16-20 på ICA Maxi Lindhagen.


Läs mer på flyern bredvid. (Klicka på bilden för att förstora den). Kom, mingla, prata med författarna och få din/dina böcker signerade till specialpris.


Vill du träffa Mikael, finns han på plats mellan kl 18 och 20. Dagen till ära har han med sig sina böcker om Pelle, Selma och Albin.

2015-02-19

Ny bok: "Heja Mikael!"


Det här är en lättläst bok om oron över att se lite annorlunda ut. Det är också en berättelse om det där med kärlek ...


Mikael går på mellanstadiet. Han tränar en hel del och ska nu tävla i friidrott i en tävling mellan tre olika skolor. Det är bara en sak som är jobbig. Han har fiskfjällsliknande hud på benen. Det är en sjukdom som heter iktyos (ichthyosis vulgaris). Och naturligtvis blir han retad för det.


Ska han ändå klara av att tävla?


Boken är utgiven av Nypon Förlag och har fyrfärgsillustrationer av Anna Ödlund.


"Heja Mikael" finns som både tryckt bok och e-bok och kan beställas direkt från Nypon Förlag, och via traditionella försäljningsställen, t ex Adlibris och Bokus.

2015-02-23

Kunskapskretsloppet på Rotary i Mariefred


I måndags, den 23 februari, presenterade Mikael Rosengren, tillsammans med Ulf Haake från den svensk-tanzaniska föreningen SSL, Kunskapskretsloppet på Mariefred Rotary:s möte på Gripsholms Värdshus.

Kunskapskretsloppet är Mikaels verksamhet där han hjälper barn skapa egna sagoböcker som i slutänden skickas till barn som går på skolor runt om i världen som saknar skolböcker.

Bakgrunden till inbjudan var bland annat den senaste boken från Kunskapskretsloppet, som elever på en skola i Täby skapat och som tryckts upp i 1000 exemplar. Något som hjälper tusentals barn på mellan 10 och 20 skolor i Tanzania. Du kan läsa mer om detta och flera andra bokprojekt på Kunskapskretsloppets hemsida.


2015-04-01

Månadens författare på Nypon Förlag


Under april månad kan du följa Mikael Rosengren på Nypon Förlags Facebooksida. Här berättar han om sitt författarskap och tankarna bakom detta. Bland annat om hur han, i den utsträckning det är möjligt, strävar efter att på olika sätt bidra till läsförståelse och inlärningsförmåga. Inte minst handlar nya boken "Heja Mikael" också om det där med att se annorlunda ut. Något som inte alltid är kul eller enkelt när man är barn...


Köp "Heja Mikael" till ett förmånligt pris på Nypon Förlag.

2015-04-22

Kan en hashtagg leda till ökad mångfald? Det frågade sig BTJ och lanserade ‪#‎mångfaldilitteraturen‬


BTJ vill att alla ska kunna hitta böcker och berättelser som de kan identifiera sig i, och som genom språk och utformning är tillgängliga och lättlästa. Det är betydelsefullt både för barn och vuxna, på ett personligt plan men också ur ett demokratiperspektiv.

BTJ uppmanar oss alla att boktipsa, diskutera och inspirera.

Mikael tog fasta på detta och tog del av kampanjen ‪#‎mångfaldilitteraturen‬ genom en kort videopresentation av senaste boken "Heja Mikael" som handlar om att se annorlunda ut och också lite om det där med kärlek ... En självbiografisk bok om Mikael när han gick i mellanstadiet! Sprid gärna. Utgiven av Nypon förlag. Primär målgrupp är 9-12 år.

Klicka på bilden till höger eller på länken nedan för att titta på videopresentationen av "Heja Mikael": https://www.youtube.com/watch?v=AKDINZFDYlQ

2015-04-29

Ny bok, Selma har fjärilar i magen, ute nu!


Läs mer om boken och var med och tävla om ditt eget exemplar på Mikaels författarsida på Facebook.


Det är tidig morgon, och mamma och pappa stressar för att komma iväg. Men inte Selma.

Just idag har hon inte alls bråttom faktiskt. Hon ska sjunga solo i skolan och det pirrar väldigt i magen.

Fast enligt pappa har hon fjärilar i magen.


Selma har fjärilar i magen är en bok om att vara nervös.

Mikael Rosengren och Märta Lindqvist har skapat Selma, en tuff och påhittig tjej som funderar över alla de knasiga saker vuxna säger till barn.

Läs också gärna den första Selmaboken Selma har myror i brallan, utgiven av Idus Förlag 2014.

2015-05-31

Nya recensioner av nya boken Selma har fjärilar i magen


"Det var jätteroligt när Selma satte pruttkudden på pappans plats i bilen." (Aron 7 år) "Allting var roligt!" (Alva 5 år) "Bilderna var jättekul." (Alva 5 år)


"Selma har fjärilar i magen" är en bok om varför det ibland pirrar i magen, och finns nu i handeln. Denna gång bjuds på vardaglig igenkänning och härligt sommarpirr så här lagom till skolavslutningen. I vanlig ordning finns i slutet av boken "Selmas Frågesport" som inte bara är rolig, utan som också bidrar till ökad läsförståelse och inlärning.


Fler goa recensioner finns på Idus förlags hemsida. Där kan du provläsa och köpa boken, som även finns på t ex Adlibris, Bokia, Bokus m fl.


Missa inte första boken om Selma: "Selma har myror i brallan", utgiven av Idus förlag 2014.

2015-08-06

Läs om nya boken Selma har fjärilar i magen i tidningen Kulturen


"Mikael Rosengren skriver finurligt och enkelt om känslor riktat till yngre barn upp till skolåldern."


Läs artikeln här.Boken hittar du på traditionella nätbokhandlare och på Idus Förlag.

2015-08-13

Ny fin Selmarecension


"Boken tar upp abstrakta känslor som kan vara svåra för barn att förstå och för vuxna att förklara. Uttryck vi vuxna använder oss av för att beskriva abstrakta känslor. Nervös, hur förklarar man det och vad betyder det?

Historien är härligt berättad och innehåller även en hel del humor."


Läs hela recensionen på bloggen Ett liv vid havet.

2015-08-21

Bra recension av nya boken Pelle vill (inte) flytta


"Varje helg åker Pelle och hans föräldrar runt på visningar av hus, tills det perfekta huset dyker upp. Där vill till och med Pelle bo! Det är visst många andra som också vill bo där, så Pelle kommer på lite bus och tricks för att skrämma bort potentiella köpare. Det går såklart inte riktigt som planerat, men något gott för det ändå med sig. I slutändan hittar familjen ett nytt hus, drömhuset, och boken slutar precis när de ska flytta in. I 22 korta kapitel med bra drag får vi följa Pelle och hans familj. Det är enkelt och lagom dramatiskt, men ändå vardagsnära. Illustrationerna består av mjuka blyertsteckningar av Peter Häggström. De harmonierar väl med berättelsen."

/Av Maria Christensen, BTJ


Provläs och beställ boken på Idus Förlags hemsida

2015-10-07

Selma har fjärilar i magen får utmärkt recension idag på barnboksprat.se


"Det här är en charmig berättelse om en vardaglig situation som vi alla kan känna igen oss i. Barn som är uppslukade av nuet utan tidsuppfattning och föräldrar som alltid är på väg någonstans.

Illustrationerna går i behagliga färger och avspeglar en miljö som för många säkerligen är lika igenkännande som berättelsen är. Kanske är det just det som är bokens styrka – att allt är vardagligt och igenkännande?"


Läs hela recensionen på barnboksprats hemsida.

2015-10-12

Selma har fjärilar i magen 3:a på Readlys topplista för andra månaden i rad


I augusti dominerades topplistan av en och samma författare. Selma låg då skönt insprängd på plats nummer tre. Denna gång är placeringen den samma men bland de övriga placeringarna på topplistan finner man nu en mängd olika upphovsmän från flera förlag.


Selma har fjärilar i magen är den första Selmaboken i en serie om den tuffa, nyfikna och påhittiga tjejen som ges ut av Idus Förlag. Du kan provläsa och beställa böckerna på förlagets hemsida.


Den tredje boken - Selmar har en räv bakom örat - kommer ut i november/december 2015.

2015-10-27

Höstlovskul i barnbokens tecken! Boksignering på ICA Maxi lördag 31 oktober och sagostund i Björklunds Hage söndag 1 november.


Kryp in från höstrusket, in i sagobokens varma och roliga värld. På lördag signerar Mikael flera av sina böcker på ICA Maxi Lindhagensplan, då i gott sällskap av Marielle Karlsson och Tony Cronstam.


På söndag kan du styra stegen mot Björklundshage i Norra Ängby, Bromma. Då är det dags för sagoläsning. Det blir också en stund för signering. Sagoläsningen pågår mellan 13.30 och 14.00.


Läs gärna mer om böckerna och andra roliga, spännande och underhållande böcker på Idus Förlags hemsida.2015-11-08

Nu är den här! Den tredje boken om Selma. Den här gången visar vår tuffa och nyfikna tjej upp sin listiga sida ...


I Selma har en räv bakom örat får du en rejäl portion igenkänning när Selma en tidig lördagmorgon ger mamma och pappa en inblick i hur fort tiden går. Snart kommer de att minnas dagarna när hon var så liten att de kunde dra henne fram i en pulka ...


Boken kan du provläsa och köpa på Idus Förlags hemsida och traditionella bokförsäljningsställen på Internet.


Missa inte de två första böckerna om Selma, Selma har myror i brallan och Selma har fjärilar i magen.2015-11-19

Selma har myror i brallan har legat trea på Readlys topplista två månader i rad och nu är den andra uppföljaren till succéboken här.


Selma har en räv bakom örat tar upp ytterligare ett av alla de uttryck vi vuxna slänger oss med i vardagen.

Igenkänning, humor och list är huvudingredienserna i den nya boken.

Läs pressreleasen här.

2015-12-01

Utmärkt recension av Annika Malm på BTJ! Tack Annika och trevlig läsning önskar huvudpersonerna Selma och Buster


Citat från recensionen:

"Åh, vad jag gillar när en boktitel har garanterad dragningskraft på barn, och vuxna också för den delen. I det här fallet barn i förskoleåldern. Här dyker Selma upp igen (Selma har myror i brallan och Selma har fjärilar i magen) och här får hon en ny ordlek att fundera på - Räv bakom örat!

Färgerna kombineras med vackert och njutbart resultat och spelar skickligt ihop med texten. Berättelsen av Mikael Rosengren är enkel men sympatisk, och visst går det att skapa både spänning och humor ur vardagliga situationer från barnens horisont."

Länk till förlaget där du kan provläsa och beställa boken. ps. missa inte att tjuvkolla också på "Selma har myror i brallan" och "Selma har fjärilar i magen".

Idus Förlag

2016-02-18

Boken Bella och jag hjälper barn i Tanzania lära sig läsa och skriva


Läs om bokprojektet i Nya Tidens Montessoriskola i Täby som pågår under vintern/våren 2016 på Kunskapskretsloppets hemsida.

Det är det senaste bokprojektet inom Kunskapskretsloppet (som drivs av Mikael Rosengren). Verksamheten inom Kunskapskretsloppet går ut på att barn i Sverige hjälper barn runt om i världen att lära sig läsa och skriva. I Kunskapskretsloppet bygger vi broar av kunskap och vänskap. Här är varje barn en hjälte.

2016-08-04

Boken Slottet Gripstuneholm - Den försvunna nyckeln förädlar besök på Svenska Kulturpärlors slott och värdshus


De fyra kulturpärlorna består av Gripsholms Värdshus, Södertuna Slott, Dufweholms herrgård och Pelles Lusthus. Vid ett besök på någon av dessa anrika platser kan man nu få del av en bok baserad på deras autentiska miljöer. Det är ett spännande uppdrag som oväntat drabbar de två syskonen Tage och Lisa när den lilla hattingen Hatte Hatting plötsligt dyker upp vid middagsbordet i slottsrestaurangen ...


2016-08-04

Tack Solveig Lidén på BTJ för den finfina recensionen av min och Marielle Karlssons nya bok Albin, den store tidsresenären - Prinsessa i nöd


Här är ett utdrag ur recensionen:

"Albin är tidsresenär och han reser till år 1628. På varannan sida finns små faktarutor med fakta om Kristina, kung Gustav II Adolf, Vasaskeppet, mat, de fyra stånden, Stockholm m.m. Marielle Karlssons bilder känns helt rätt och matchar berättelsen på bästa sätt. Författaren Mikael Rosengren har lyckats väva samman fiktion och fakta på ett sätt som gör att man som läsare nästan känner sig som tidsresenären Albin. Prinsessa i nöd är en intressant bok att läsa och samtala om, som dessutom skapar intresse för historiska fakta."


Boken kan beställas och provläsas på Idus Förlags hemsida som du hittar här. Finns också på sedvanliga webbutiker så som Adlibris, CDON, Bokus, Bokia m fl.

2015-02-06

Pressmeddelande


Nya boken "Den magiska stjärnans team" bidrar till att tusentals barn i Tanzania får möjlighet att lära sig läsa och skriva.


Till pressmeddelandet på Mynewsdesk.

2015-01-24

Premiär för "Lollo & Bernie - Bästa Vänner" på Sunwing Event!


Det är något alldeles speciellt med Vings maskotar Lollo och Bernie. Och det var definitivt något speciellt som låg i luften i City Conference Center i lördags då det årliga Sunwing Eventet gick av stapeln. 1 500 personer som någon gång rest och avnjutit Sunwingkonceptet var på plats. Det bjöds på mat, dryck och underhållning. På scenen framträdde både björnmaskotar och den barnkära artisten Mojje. När Mojje framförde den superpopulära Lollo&Bernie-låten var det ingen som stod still. Varken barn eller vuxen.


I MiniLand var det fullt av aktiviter och inte minst var det där det gick att ta del av premiären av Lollo&Bernie-boken. Mikael Rosengren, som skrivit boken, höll sagostund för barnen som - vilket är långt ifrån självklart - satt trollbundna och lyssnade. Även Lollo och Bernie var på plats i sitt MiniLand och de tycktes stolta över sin alldeles egna bok.


Och även om du hör till dem som träffat Lollo&Bernie, kommer du i boken att stöta på nya, magiska egenskaper hos de två vännerna. I boken finns plats för både glädje och för bus.


Ving har också varit behjälpliga att sälja Mikaels bok Hallonbåtsracet på sina två Sunwinganläggningar i Thailand. Totalt har försäljningen av Hallonbåtsracet bidragit med 6 300 kronor (cirka 1 500 middagar) till barnhemmet i Muang Mai, Phuket. (www.happychild.se)


2015-01-09

"Den Magiska Stjärnans Team" hjälper tusentals barn i Tanzania


Nu är boken som skapats av barnen i klass två i Nya Tidens Montessoriskola i Täby här. En bok som tryckts upp i 1000 exemplar och som under de närmaste månaderna kommer att finna sin väg till barn i Tanzania. Barn som går på skolor som idag saknar skolböcker.

Boken "Den Magiska Stjärnans Team" är skapad inom ramen för min verksamhet Kunskapskretsloppet och innehåller små pedagogiska inslag för lärande och en fantasifull, varm berättelse skapad av barnen på NTM-skolan som dessutom själva illustrerat boken. Manuset är skrivet av mig, Mikael Rosengren, baserat på barnens egna idéer.

Mellan 10 och 20 skolor på olika håll i Tanzania kommer att få del av böckerna som då utgör ett viktigt bidrag till att tusentals barn får möjlighet att lära sig läsa och skriva. En förutsättning för att kunna välja sin egen väg genom livet.

2014-12-03

Lollo & Bernie blir bok!


Vings barnkära maskotar Lollo & Bernie finns nu i bokform. Det är Mikael Rosengren som skrivit den första berättelsen om de två vännerna. Det fantasifulla illustrationerna är gjorda av Erika Paalovara och sättning och design av Sandra Stridh Mossberg.

I boken finner du glädje och bus och du kommer garanterat upptäcka saker du inte visste om Lollo & Bernie.

Boken får du inom kort tag på via Vings hemsida och deras familjehotell runt om i Världen.

2014-11-26

Mikael säljer och signerar böcker på Julmarknad i Björklunds Hage, söndag 1:a advent.


Kom och julfika och ta del av gediget hantverk. Passa också på att besöka Mikaels bord för att bläddra i hans senaste barnböcker. Dagen till ära säljs de signerade till ett förmånligt pris. Här hittar du Björklunds Hage.


Varmt välkommen!

2014-11-04

Ny barnbok "I stjärnan ser jag dig" ute nu


Som författare är det bland det bästa som finns att nås av ett sms som förkunnar att ett paket finns att hämta. Givetvis förutsatt att det är frukten av ett långt arbete med en bok.

Igår kom sms:et och idag njuter jag av boken. Har du någon gång samlat på tidningar, skivor eller böcker, vet du hur det känns. Att föra boken till näsan och känna trycksvärtan. Må hända banalt, men otroligt befriande.

"I stjärnan ser jag dig" handlar om Ellen som en dag får åka på det stora adoptionsäventyret. Det är en bok, skriven med värme och kärlek om att ha sitt ursprung i en annan familj. Om det där med adoption. Målgruppen denna gång är primärt 5-9 år även om det säkert finns nytta och glädje att finna för många fler. Boken är omsorgsfullt illustrerad av Erika Palovaara och utgiven av Vivlio Förlag. En bra väg till en bra julklapp är bokens plats på Adlibris.

2014-09-21

Lollo och Bernie får en egen sagobok!


Mikael Rosengren har fått i uppdrag att tillsammans med illustratören Erika Palovaara skapa den första barnboken om researrangören Vings figurer Lollo och Bernie. Boken har premiär i december 2014. Håll ögonen öppna så att du inte missar att lära känna de två älskade figurerna lite bättre ...

2014-05-17

Vackert väder, härlig kalasstämning och överraskande bidrag till barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand på dagens bokkalas på Boink i Bromma


Tack till er som kom och bidrog till att Selmas bokkalas idag, där vi firade nya boken "Selma har myror i brallan", blev så bra! Ett extra tack till Blorpen och John Carling som kom med en påse pengar från insamlingen de gjort på Blorpens bokkalas för en tid sedan. Deras resultat: 240 middagar till barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand. Jag bugar och bockar för detta fantastiska bidrag och samarbete! Och så en tacksam och glad kram och hälsning till världens bästa Leksakstant Marie på Boink! Bästaste affären i världen! Tack för att vi fick vara i din fina kalaslokal!

2014-05-08

Barnbokskul i kvadrat: Sagostund i Äppelvikens bokhandel nu på lördag 10:e maj kl 11.00 och Bok-kalas på Boink nästa lördag, den 17:e maj kl 11.00. Detaljer i flyern här intill. Ingen föranmälan krävs.


Varmt välkomna!

2014-04-27

Välkomna på Selmas bok-kalas, lördag 17 maj kl 11-13 på Boink i Bromma!

Mikael läser nya boken "Selma har myror i brallan", det bjuds på saft och bullar, Mikael signerar och säljer sina böcker till specialpris, det bjuds på en inblick i ett nytt spännande skapande bokprojekt för barn, en inblick i två kommande boksläpp och så blir det läge att officiellt avslöja ett av Mikaels absolut roligaste bokuppdrag hittills...

2014-04-13

50 middagar insamlade till barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand under dagens aktiviteter i Björklunds hage.


Tack till er som under dagen besökte Björklunds hage, red på ponnies, gungade, hoppade studsmatta, klappade alla söta djur och inte minst stöttade både Mikael som författare och framförallt barnen på barnhemmet Muang Mai, Thailand. Genom dagens försäljning av böckerna "Selma har myror i brallan" och "Hallonbåtsracet" får barnen dela på motsvarande 50 middagar.


Läs mer om Mikael och hans böcker på hans författarsida.


Mer om barnhemmet på Happy Childs hemsida.

2014-04-08

Välkomna till Björklunds Hage, Norra Ängby nu på söndag 13 april, kl 11-13.


Då är Mikael Rosengren på plats och signerar, säljer och berättar om sina böcker. Där finns även en 4H-gård och det blir ponnyridning. Inne på caféet där Mikael kommer att hålla till, finns förstås fika!


Adress: Björklunds Hage 4H. Liljegrensvägen Norra Ängby, Bromma

2014-03-31

"Selma har myror i brallan" får fin recension av Annika Malm på BTJ.


"Selma är cirka 3-4 år och inte helt överens med resten av familjen vid middagsbordet. Upp och ner på stolen och då kommer det förstås från mamma: Myror i brallan!

Selma måste undersöka brallorna på kvällen. På barns kloka sätt utforskar så Selma effekten av att ha myror i brallan på riktigt. Berättelsen bygger skickligt på ett välkänt begrepp och dramatiken är precis så vardaglig och lätt igenkännbar som behövs för att fånga och roa läsaren. Perspektivet i Märta LIndqvists bilder är lite Vang-Nymanskt förvrängt och blicken är barnets. Konturerna är tydliga och utförandet lagom detaljrikt."

2014-04-23

På söndag 27/4 kl 11-13 är det dags igen. Bokprat, signering och försäljning i Björklunds hage, Bromma.


Välkomna att träffa Mikael Rosengren och alla vårspralliga djur på 4H-gården. Rid på ponny och fika gott. Platsen är Björklunds hage i Norra Ängby, Bromma.

Mikaels författarskap drivs av hans måtto och övertygelse om att barnböcker ska glädja på hemmaplan samtidigt som de stöttar utsatta barn ute i världen. Och just på söndag är det ni besökare, läsare och bokköpare som är med och gör skillnad.


Adress: Björklunds hage 4H, Liljegrensvägen, Norra Ängby, Bromma.

2014-03-19

Selma har inte bara myror i brallan, idag har hon också köpt skolböcker åt barn i Etiopien.


Att lära sig läsa, skriva och räkna ger barn förutsättningar att stå på egna ben genom livet. Självklart för oss här hemma i Sverige men många barn får aldrig chansen. Den här gången valde Selma att stötta Barnfonden för att därigenom ge skolböcker åt barn i Etiopien.


Mer om Barnfonden.

Mer om Selma och Mikael Rosengren.

2014-03-17

Selma på förstasidan på www.alltomskolan.nuTa del av pressreasen på My newsdesk för nya boken

"Selma har myror i brallan"

2014-03-17

Radiointervju onsdag 19:e mars, kl 08.40 på P4 Västernorrland, med Mikael Rosengren och Märta Lindqvist om nya boken "Selma har myror i brallan".


2014-03-11

"Selma har myror i brallan" är Mikael Rosengrens fjärde barnbok. En rolig och igenkännande bok om att inte kunna sitta still.


Selma är Mikael Rosengrens och Märta Lindqvists nya karaktär. Det är en nyfiken och påhittig tjej som undersöker de olika knasiga saker som vuxna säger till barn.

I den här boken får vi tillsammans med Selma reda på om hon har riktiga myror i brallan. Och varför mamma säger något så knasigt till henne när hon inte kan sitta still vid matbordet.

Med charm och igenkänning tas vi genom en fint illustrerad bok där Selma ställer till med ett oväntat bus på slutet.

Mikael och Märta har tidigare gjort "Hallonbåtsracet" tillsammans och även denna gång ges boken ut av Idus Förlag.

Boken kan provläsas och beställas genom förlaget eller via försäljningsställen som till exempel adlibris.se, bokus.com och cdon.com.2014-02-22:

Selma har myror i brallan

och I stjärnan ser jag dig är Mikael Rosengrens

senaste böcker.


Selma har myror i brallan är en bok om att inte kunna sitta still. Tillsammans med illustratören Märta Lindqvist har Mikael skapat Selma, en tuff och påhittig tjej som utforskar alla de knasiga saker vi vuxna säger till barn. Boken ges ut i mars av Idus Förlag och kan beställas och provläsas på förlagets hemsida.


I stjärnan ser jag dig:

För länge sedan, i ett land långt borta, föddes Ellen på en hög av rosenblad och hallonglass. Det är i alla fall vad pappa har berättat. Och snart kommer lillebror. Ellen längtar.

I stjärnan ser jag dig är en bok om när Ellen en dag fick åka på det stora adoptionsäventyret. Det är också berättelsen om att ha sitt ursprung någon annanstans. En bok om det här med adoption. Boken illustreras av Erika Palovaara och ges ut av Vivlio Förlag i oktober 2014 på spanska i kombination med svenska, norska, danska och finska.

2014-01-22

1 500 middagar insamlade åt barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand genom försäljning av Hallonbåtsracet


Författaren Mikael Rosengren meddelade idag stolt på Hallonbåtsracets egen Facebooksida, "Hallonbåtsracet - tusenmiddagarsjakten", att nästa milstolpe för boken är uppnådd: 1 500 insamlade middagar till barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand att dela på.

Läs mer på Facebooksidan.

2013-12-22

Författarnärvaro när Engströms Livs på Nockeby Torg bjuder sina kunder på den årliga glöggen söndagen före julafton.


Mellan klockan 11 och 15, söndag den 22:a december bjuder hovleverantören Engströms Livs sina kunder på det som blivit en tradition: glögg och pepparkakor.

I år bjuds kunderna med barn eller barnbarn också på en extra överraskning, nämligen Mikael Rosengrens barnbok "Smulan och Larvig handlar". Mikael själv är på plats och delar ut böckerna.

Välkomna till en skön atmosfär, en värmande glögg och en barnbok som handlar just om det som alla föräldrar någon gång varit med om: utmaningen att ta med sina små barn till mataffären...

2013-12-21

På julafton bär det iväg till Scandic Alvik Stockholm med en trave barnböcker till Skokartongsappellen's julfirande för de som annars inte fått fira jul.


Skokartongsappellen är ett initiativ av privatpersoner och en uppmaning att samla ihop en julklapp i en skokartong till dem som annars inget får.

Children´s Books For Change bidrar med 20 exemplar av boken "Smulan och Larvig handlar", skriven av Mikael Rosengren och utgiven tidigare i år av Idus förlag. Böckerna lämnas till arrangören av Mikael själv på julaftons förmiddag, för att sedan ges till barn som annars inte hade fått någon julklapp.

Skokartongsappellens julfirande för personer som lever i hemlöshet, för de som är ensamma och för de som har ekonomiska svårigheter, börjar kl 14.00 på julafton.


2013-12-18

Mikael Rosengren och Children's Books For Change skänker 50 böcker till biblioteket Bokskogen på Astrid Lindgrens barnsjukhus.


"Jag har några exemplar kvar av min bok "Smulan och Larvig handlar" och det känns suveränt att ge möjlighet åt barn på sjukhus att få del av dessa så här inför jul.

Syftet med Children's Books For Change verksamhet är ju att i så stor utsträckning det är möjligt, bidra till att på olika sätt stötta eller göra vardagen bättre för utsatta barn. Så det här kändes som en klockren sak att göra", säger Mikael som hoppas att många barn får glädje av böckerna.


Smulan och larvig handlar är utgiven av Idus Förlag 2013.

2013-12-10

Pressmeddelande från Ving:

Ving i samarbete med barnboksförfattare till stöd för barnhem i Muang Mai, Phuket


Läs pressmeddelandet på Mynewsdesk här.

2013-12-02

190 middagar insamlat genom försäljning av barnböcker på Ängby Slott julmarknad


Det var fullt av människor och genuin julstämning när årets julmarknad på Ängby Slott under första advent lyste upp Norra Ängby i Bromma.


"Jag både tror och hoppas att det var kombinationen av min lokala närvaro, fina böcker och kopplingen till att stötta barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand som gjorde att vi sålde 79 böcker", säger författaren Mikael Rosengren.

Omärknat i middagar, blev det 190 stycken för barnen att dela på. Ett fantastiskt resultat och vi vill rikta ett stort tack till alla som köpte böcker och på så sätt var med och bidrog.

Följ middagsjakten på facebook: "Hallonbåtsracet-tusenmiddagarsjakten".


2013-11-28

Hallonbåtsracet på plats i Thailand!


Vi vill rikta ett stort tack till vår samarbetspartner Ving som nu har boken till försäljning via två av deras hotell i Phuketområdet (Bangtao och Kamala).

Dessutom skänker de en extra tiokrona per såld bok till barnhemmet i Muang Mai. Det betyder att totalt 20 kronor

= 5 middagar går till barnhemmet för varje såld bok.

Nu hoppas vi att boken kommer att glädja många av de svenska barnfamiljer som besöker något av de två hotellen i Phuket.

2103-11-28

1000 middagar insamlat till barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand.


Genom försäljning av "Hallonbåtsracet" nådde vi den 18:e november 1005 middagar insamlat till barnen på barnhemmet att dela på.

Följ med huvudpersonerna i boken, Erik och Chan, i deras fortsatta jakt på middagar. Det gör du på bokens egen Facebooksida: "Hallonbåtsracet - tusenmiddagarsjakten".


Och har du inte ännu införskaffat ditt eget ex av boken, gör du det enkelt på www.idusforlag.se/hallonbatsracet. Boken är en perfekt julklapp som förenar glädje med nytta.


2013-11-20"Under mina snart 4 år som förskolelärare har jag ALDRIG läst en bok som startar så mycket diskussioner tillsammans med barnen. Vi har inte ens tagit oss igenom den än pga alla deras tankar och funderingar. Riktigt bra bok!"

/Jenny Andersson

2013-10-25

Mikael Rosengren gästbloggar på Idus Förlag om kulturella krockar och tusenmiddagarsjakten.


Läs bloggen här.

2013-10-23

Pressrelease: Var med i tusenmiddagarsjakten


Läs om huvudpersonerna Eriks och Chans jakt på ettusen middagar åt barnen på barnhemmet Muang Mai i Thailand. Du kan också vara med i tusenmiddagarsjakten!

Till My Newsdesk

2013-10-16

Pressrelease


Länk till Mikael Rosengrens och Märta Lindqvists nya bok Hallonbåtsracet pressrelease på My Newsdesk.

2013-09-28

Mikael Rosengren på bokmässan!


Härlig stämning och en fantastisk mix av branschens olika beståndsdelar: Författare, illustratörer, förlag och 100 000 bokälskande besökare som tillsammans skapade en fest i dagarna fyra. En fest man vill absolut inte ville missa.


För Mikael var det premiär att få vara med som utställande författare. I Idus Förlags monter syntes han tillsammans med författar- och illustratörskollegor för både vuxen- och barnböcker. Och montern var välbesökt från morgon till kväll.

Mikael visade under lördagen upp och berättade om sin första bok för Idus Förlag: "Smulan och Larvig handlar". En bok som bjuder på igenkänning för de föräldrar som någon gång varit i mataffären och handlat med sina små barn. En bok som också bidrar till att främja läsförståelse:


"Ja, vi har lagt in en frågesport och en labyrint i slutet av boken som skapar möjlighet till en stunds genemsam reflektion för läsare och lyssnare. Det är samma sak i min nya bok "Hallonbåtsracet" som utkommer nu i oktober", säger Mikael och ler stolt.


Nu hoppas Mikael att många under helgen har fått upp ögonen för både honom själv och Idus Förlag som har en fantastisk samling starka berättelser att förmedla!

2013-09-17

Mikael Rosengren aktuell med ny barnbok som stöttar utsatta barn


Nu kan du beställa Mikael Rosengrens och Märta Lindqvists nya bok "Hallonbåtsracet", en rolig och spännande berättelse med inslag av lärande.

Läs mer under fliken Böcker.

2013-08-31

Sagoböcker - populärt inslag på

regnig hamnfest


Det började med regn. Sedan försök till sol. Där emellan kom barnboksauktion och lyckad försäljning av barnböcker.


I takt med att regnet avtog, vågade sig folk från både Gröndal och mer långväga platser fram. Kanske var det nyfikenheten för barnboksauktion och barnböcker kopplade till välgörenhet som lockade?


Resultatet från auktionen och bokförsäljningen innebär att barnen på barnhemmet i Muang Mai, Thailand får 240 middagar! (1000 kronor). Stort tack till följande:


- Arrangörerna av Gröndals Hamnfest

- Illustratören Pia Grademo

- Vinnaren av pekboken, Ralph Ingre

- Barnklädesföretaget GEGGAMOJA

- Ni som köpte en bok och därmed är med och stöttar barnen på barnhemmet

Barnboksauktion som bidrar med välgörenhet


Den 31 augusti är det Hamnfest i Gröndal. Här kommer Mikael Rosengren att hålla sagoläsning. Men inte minst auktionerar Mikael och illustratören Pia Grademo ut en pekbok där vinnande bud helt och hållet går till de utsatta barnen på ett barnhem i Thailand (www.happychild.se). Läs mer om hamnfesten och auktionen på sid 9 i bifogad tidningslänk nedan.


Tidningen Liljeholmen/Älvsjö nr 33, 17-23 augusti -13.


Fokus på barnaktiviteter ligger mellan klockan 12.00-14.00. Kom och ha väldigt roligt med era små och stora barn. Och kom mer än gärna och lägg ett bud på pekboken! Kanske är det just ditt bud som blir det vinnande och därmed gör vardagen bättre för de föräldralösa barnen. Dessutom går du ju då också hem med en fin pekbok!


Under dagen kommer Mikael också att sälja sina två böcker "Kapten Geggamoja och Lillpiraten" och "Smulan och Larvig handlar" för 100 kronor styck. 50 kronor från varje såld bok går direkt till Happy Child och barnhemmet.


"Kapten Geggamoja och Lillpiraten" är skriven för barnklädesföretaget Geggamoja och det är de som under dagen skänker hälften av intäkterna från denna bok. Mikael skänker hälften av intäkterna från försäljningen av "Smulan och Larvig handlar".


Lyckat bokreleasemingel den 19:e maj på Restaurang Tobbes Kök i Bromma


Mikael Rosengren presenterade:


  • Bilderboken "Smulan och Larvig handlar" som främjar inlärning och läsförståelse.
  • Bilderboken "Hallonbåtsracet" som stöttar ett barnhem i Thailand
  • Självbiografiska romanen "Lisens pappa" bestående av tre huvudsakliga ingredienser: berättelsen om en man mitt i livet, med hustru och små barn, dagboken om små och stora familjehändelser och om att hålla ihop familjekittet, reseskildringen om att vara på långresa med små barn i Thailand utanför charterpaketens trygga famn.


För mer information och intervju, kontakta Mikael Rosengren eller PR-byrå Yenco, Jenny Wulf.Ny barnbok som stöttar ett barnhem i Thailand


Just nu arbetar vi med det spännande bokprojektet "Hallonbåtsracet" som kommer att stötta de utsatta barnen på ett barnhem i Phuket, Thailand. Det är stiftelsen Happy Child som står bakom den i övrigt fina insamlingen som görs till förmån för barnhemmet.


Hallonbåtsracet trycks i oktober och kommer att ges ut genom Idus Förlag samt säljas på plats i Thailand genom researrangören Ving som vi har den stora glädjen och förmånen att få samarbeta med.


Förutom att "Hallonbåtsracet" är en varm och humoristisk historia, bidrar den med en portion allvar, kunskap och information om hur det kan vara att som barn bo på ett barnhem. En ännu ej fastställd engångssumma samt 10 kronor per såld bok går till barnhemmet.


Boken är illustrerad av Märta Lindqvist.


Länkar:

Idus Förlag

Happy Child

Brånaform, Märta Lindqvist